Viini & ruoka – kevyt vai voimakas viini

Jos mietit, miten yhdistää ruoka ja viini ja miten löydät maukkaat parit, voi tätä haastetta lähestyä miettimällä viinin ja ruoan ”painoa”.

Yksinkertainen, mutta usein toimiva ohje on, että valitset kevyelle ruoalle kevyet viinit kun taas runsas ja tuhti ruoka vaatii tuhdimmat, raskaammat viinit. Vähän kuin vaikkapa kevyet kesävaatteet ja talven toppatakit.

Kevyemmät ruoat kuten salaatit, kasvisruoat, kalat ja äyriäiset ja broileriruoat ovat usein parhaimmillaan kevyiden viinien kanssa. Raikkaat valkoviinit ja kevyet punaviinit sopivatkin erinomaisesti näiden ruokien kanssa.

Runsaat, ”painavammat” ruoat, kuten pihvit, padat eli klassiset liharuoat sekä runsaat, voimakkaat juustot vaativat seurakseen viinin, joka pärjää tuhtien makujen kanssa. Silloin voimakkaammat punaviinit pääsevät oikeuksiinsa. Myös tammitetut, runsaat valkoviinit vaativat ruoalta voimaa, ”painoa”.

Tässä viinin ja ruoan maailmassa on myös paljon ns. perinteisiä yhdistelmiä, jotka ovat hioutuneet yhteen satojen vuosein saatossa ja ne toimivatkin usein täydellisesti.

Voit yhdistellä ruokaa ja viiniä perinteisten ohjeiden mukaisesti tai tehdä uusia, ennakkoluulottomia valintoja. Viiniin ja ruoan yhdisteleminen on hauskaa ja parhaimmat parit omaan makuun löytyvät tietenkin kokeilemalla.

Kuvassa Pfaff Pinot Gris