Syksyn Beaujolais Nouveau, Fleurs

Beaujolais Nouveau on ranskalainen uuden sadon punaviini Beaujolais-viinialueelta Ranskasta. Viinin myynti alkaa ympäri maailmaa joka vuosi marraskuun kolmantena torstaina.

Viini valmistetaan Gamay-rypäleestä carbonic maceration-menetelmällä (hiilidioksidikäyminen). Se tarkoittaa sitä, että rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina niin että rypäleet säilyvät ehjinä poiketen perinteisestä tavasta, jolloin rypäleet murskataan/puristetaan ennen kuin käyminen alkaa. Beaujolais Nouveauta tehdessä käymisastia täytetään hiilidioksidilla, joka syrjäyttää hapen. Hapen puuttuminen käymisen aikana vaikuttaa suuresti punaviinin aromimaailmaan.

Näissä erityisissä olosuhteissa aikaansaadaan ns. entsyymikäyminen, joka alkaa rypäleiden sisällä hapettomasti. Kun rypäleet ovat käyneet aikansa, paine niiden sisällä kasvaa, ja ne räjähtävät itsekseen. Tällä tavalla rypäleet murskaantuvat hyvin lempeästi ja käyvä mehu pääsee valumaan pois rypäleestä. Punaviineistä tulee runsaan marjaisia (mm. punaherukan, karpalon ja vadelman aromeja) sekä usein myös kevyen banaaniaromisia. Boujolais Nouveaut ovat myös vähätanniinisia ja hyvin kevyitä.Nauti Beaujolais Nouveau Fleurs hieman viilennettynä, 12 – 14 asteisena.

Kevyt punaviini on monikäyttöinen ruokaviini. Nuorena nautittava uuden sadon viini on raikkaan punamarjainen, vähätanniininen ja kevyen mausteinen. Näin ollen se sopii hyvin esimerkiksi välimerellisen illallisen seuraan: quiche lorraine, kevyet juustot, salaatit, pasta, grillattu kananrinta sekä mausteiset makkarat ovat klassikkoja beaujolais’n kyljessä. Yllättäjä myös kalaruokien kanssa.
Hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa tämä nuori viini säilyttää noin kuuden kuukauden ajan.

Beaujolais Nouveau Fleurs on saatavana Alkossa tuotenumerolla 451337.
Alkon tuotekuvaus; keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, boysenmarjainen, vadelmainen, hennon yrttinen, kevyen kukkainen.