Laatuviineihin keskittyvä AMKA vahvistaa asemaansa Suomessa

Tanskan suurimpiin vähittäiskaupan alkoholitoimittajiin kuuluva AMKA tavoittelee voimakasta kasvua Pohjoismaissa, ja osana kasvustrategiaa yritys perustaa AMKA Nordic -yksikön, joka yhdistää yrityksen toiminnot Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Pohjoismaisen yhteistyön pyrkimyksenä on hyödyntää maiden vahvuuksia ja erityisosaamista, sekä näin vahvistaa vaikutusvaltaansa markkina-alueilla. 

AMKAlla on entuudestaan viisi yritystä kolmessa Pohjoismaassa; AMKA Ruotsi, AMKA Norja ja AMKA Suomi sekä viineihin erikoistunut Wine 4 You ja oluisiin erikoistunut Beer Enthusiast Norjassa. Kaikki yritykset toimivat nyt uuden kattoyrityksen alla. 

Kolmella markkinalla on paljon yhteistä alkoholimonopolien Alkon, Systembolagetin ja Vinmonopoletin ansiosta. AMKA edustaa jo useita tuottajiaan kaikissa kolmessa maassa, mutta tarpeet markkinoiden välillä vaihtelevat. Uuden pohjoismaisen toimintatavan avulla AMKA Nordic voi entistä tehokkaammin kehittää tuotemerkkejä monopolien lisäksi ravintoloissa sekä travel retail ja duty free -kanavissa. Tuottajat voivat yhden yhteistyökumppanin avulla saavuttaa jopa 20 miljoonan kuluttajan markkinat pitkällä tähtäimellä. AMKA Nordicin tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaansa orgaanisen kehityksen sekä yritysostojen avulla. 

”AMKA Nordic on yritys, joka voi tehokkaasti jakaa osaamista ja resursseja kolmen maan välillä, liiketoimintamahdollisuuksien mukaan. Yksinkertainen omistajarakenne ja nyt entistä saumattomampi pohjoismainen organisaatio nopeuttavat päätöksentekoa ja tuotekehitystä yhteistyössä päämiesten kanssa”, sanoo Susann Erni, AMKA Nordicin toimitusjohtaja.

Kolmen Pohjoismaan lisäksi AMKA Nordic pystyy hyödyntämään toiminnassaan koko pohjoiseurooppalaisen AMKA-verkoston tarjoamia resursseja ja synergiaetuja mm. kuljetuksissa ja ostossa.

AMKA Nordic kuuluu tanskalaiseen AMKA Groupiin. Vuonna 1978 perustettu perheyritys on juomien maahantuoja ja jakelija, joka edustaa tuottajia kaikkialta maailmasta. Tänä päivänä AMKA on yksi Tanskan johtavia alkoholijuomien toimittajia vähittäistavarakaupassa. AMKA Groupiin kuuluu 20 yritystä, jotka toimivat Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Liettuassa, Latviassa, Puolassa, Saksassa ja Portugalissa. Yrityksen edustamia juomia myydään HoReCa-, vähittäistavarakauppa- ja monopolipuolella sekä travel retail ja duty free -myymälöissä.

(Kuvassa AMKA Nordic johtoryhmä: (vas.) CTEO Yann Carpelan, CEO Susann Erni, CFO Thomas Leegaard Jensen)